Het Huis van Gust van Dijk

Letters op de gevel: Gust van Dijk

-door Jan-Willem van Rijnberk (uw concept ontwikkelaar)

Regematig wordt gevraagd: "Wie is Gust van Dijk?"

Gust van Dijk
In de eerste helft van de twintigste eeuw was Gust een succesvolle Tilburgse handelaar in tabak. Na de verkoop
van zijn goed lopende zaak aan de Heuvel in Tilburg, opende hij in 1938 tegenover Villa Tivoli zijn nieuwe winkel in luxe tabakswaren en mooie wijn. Zijn zoon Kees heeft de winkel in rookwaren voortgezet tot in de jaren negentig. Waarna de kinderen van Kees - midden jaren negentig - de winkel hebben gesloten.

Historie van Tilburg
Gust van Dijk, wiens naam nog altijd op de gevel staat, gaf in 1936 opdracht aan de Tilburgse
Architect Frans Ruts tot de bouw van dit karakteristieke winkelwoonhuis. Ruts bouwde in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Gust koos voor deze lokatie aan de uitvalsweg van Tilburg centrum naar 's-Hertogenbosch, omdat de aangrenzende wijk op dat moment de belangrijke stadsuitbreiding van Tilburg was. Even verderop werd het toenmalige Elisabeth Ziekenhuis gerealiseerd. Direct tegenover het opmerkelijk ogende pand van Gust van Dijk lag de spraakmakende Villa Tivoli in een grote parktuin met volwassen bomen.

De Tabakszaak van Gust

Gustvan

Dijk

Villa Tivoli lag er direct tegenover

Gust van Dijk Home to Contemporary Art.
In 2006 is het winkelwoonhuis is aangekocht door Jan-Willem van Rijnberk met het idee om er een Thuis voor Hedendaagse Kunst van te maken. Tussen 2007 en 2010 is er ingrijpend gerenoveerd waarbij de karakteristieke indeling en oorspronkelijke ambiance zijn behouden. Het pand is heringericht voor nieuwe functies: Gust van Dijk Home to Contemporary Art.

Project Space Tilburg
De winkel is nu een presentatieruimte voor wisseltentoonstellingen 'Project Space Tilburg'. 
U kunt er kunst en kunstenaars uit binnen- en buitenland en ook uit Tilburg treffen. Stichting SEA is gevraagd hiervoor het tentoonstellingsprogramma te maken.

Bed and breakfast Tilburg
Een warme en sfeervolle combinatie van comfort en luxe samengebracht in de kunstrijke kleinschaligheid van Gust van Dijk. U kunt hier logeren in een van de twee sfeervolle kamers van Bed and Breakfast Tilburg: "De plek in Tilburg, waar u slapende de kunsten ondersteunt."

AIR Tilburg
In de tuin staat het atelier van Artist in Residence Tilburg: 'AIR Tilburg'. Een goed uitgeruste werkplaats om te werken aan verdieping van de kunstenaarspraktijk in een tot de verbeeldingsprekende omgeving.

"Home to Contemporary Art Gust van Dijk"
Gust van Dijk is een genereuze vrijplaats waar liefhebbers van kunst, professionals, publiek en kunstenaars elkaars dynamiek kunnen ontdekken.
 Kortom, achter de voordeur van Tivolistraat 22, Tilburg vindt u een onverwachte schat aan kunst en cultuur.

Nog meer lezen?
Verken deze website met plezier. Klik eens door de verschillende pagina's of laat u via de buttons leiden naar de websites van de boeiende activiteiten die bij Gust van Dijk hun oorsprong vinden.
Ga op ontdekkingstocht en laat u verrassen.

Terug naar de startpagina